Responsive web design is belangrijk

door | 6 februari 2015

responsive_websitesJe webshop wordt tegenwoordig meer en meer bekeken via een tablet of een smartphone. Dat stelt andere eisen aan het grafisch ontwerp van je webshop. Hoe ziet dat prachtige ontwerp dat enkele jaren geleden prima voldeed, er uit wanneer je dit bekijkt op een smartphone of tablet?

Het zijn niet alleen bezoekers die eisen stellen, ook partijen als Google hechten steeds meer waarde aan een mobiel of responsive design.

Nog maar enkele jaren geleden bracht Magento een speciaal ‘mobiel’ template uit om de shop te kunnen weergeven op een telefoon. Volgens mij is dit inmiddels alweer achterhaald. Tussen (desktop) PC en smartphone zit inmiddels een wereld aan apparaten met allemaal verschillende schermgroottes en resoluties. Om je website hier optimaal op weer te geven, ontkom je niet meer aan een zogenaamd ‘responsive design’. Dat is een uitwerking van het grafisch ontwerp, dat zich automatisch optimaal schaalt naar iedere schermgrootte. Het idee is niet nieuw (mijn eerste website had in 1995 al een responsive gedrag, maar toen bestond deze term nog niet), maar met de komst van al die verschillende apparaten is het wel noodzaak geworden om je ontwerp responsive te maken.

Maar responsive houdt meer in dan alleen de schermgrootte. Je moet er ook rekening mee houden dat alle onderdelen waarop geklikt moet kunnen worden, dus bijvoorbeeld knoppen en links, niet te klein uitgevoerd worden, waardoor ze niet of nauwelijks klikbaar zijn.

Nieuw ontworpen websites / webshops zijn anno 2015 allemaal responsive. Bestaande sites, die enkele jaren geleden zijn ontworpen, zijn dit vaak niet. Het is daarom aan te bevelen om deze sites hierop aan te gaan passen. Anders kan het je klanten kosten, of je zoekresultaten in Google zakken naar beneden.

Een gedachte over “Responsive web design is belangrijk

  1. Afke

    Anno 2015 kun je inderdaad niet meer zonder responsive design. Hier lopen een hoop websites hopeloos mee achter. De tablets en smartphones zijn algemeen ingeburgerd en worden al meer gebruikt op het internet dan de desktop computers.

    Onbegrijpelijk dat website houders hier niet meer op inspringen. Maar ja, de techniek wijzigt ook zo snel…

Reacties zijn gesloten.